Kalmte
Leiderschap is vragen om problemen. Welke kritieke momenten vragen om moed hoe kalm ben je in de bijbehorende turbulentie? Twee cruciale vragen die we oppakken met intensieve gesprekken. Hier wat meer achtergrond over Kalmte. En je kan ook één-op-één aan tafel met een “toonaangevend expert”.
Boek
Het boek is een appél om vooral met realisme leiding te geven en goed te blijven nadenken. Wat niet altijd even gemakkelijk is in een omgeving waarin drama, extreme emoties en turbulentie op leiders inwerken.
Kalmte komt eraan.
Eind januari 2025.
Over de gemoedstoestand die moed mogelijk maakt.
Leiderschap is vragen om problemen. Die problemen worden niet kleiner of minder naarmate de leider en organisatie doorgroeien. In tegendeel. En met meer en grotere problemen wordt ook de turbulentie groter. Het vergt kalmte om die turbulentie realistisch en verstandig te hanteren.
Leiderschap wordt dan zichtbaar in acties en niet in mooie woorden. Een moeilijk besluit nemen, iemand stevig aanspreken, een reorganisatie inzetten, een enorme investering doen. Dit zijn kritieke momenten met een risicovol karakter, waar moed voor nodig is. Kalmte maakt moed mogelijk.
Soms is een kalme gemoedstoestand iemand vanaf de geboorte gegund, maar de meesten van ons zijn gewone mensen die door vallen en opstaan kalmer worden. Voor kalmte is distantie noodzakelijk. Dit boek laat de lezer die afstand nemen en maakt helder hoe een leider op kritieke momenten in een gemoedstoestand van kalmte komt en blijft. Zodat hij de problemen met moed aangaat en tot betere besluiten komt voor zichzelf en de organisatie.
Podcast
Andor de Rooy
Waarom schrijft een mens managementboeken en hoe verloopt zo’n schrijfproces enerzijds en tegen welke mogelijke dilemma’s loop je als auteur aan anderzijds? In deze EXTRA aflevering van De Boekenpraktijk gunnen we onszelf een kijkje in de keuken van het schrijven van een managementboek. En dat doen we met auteur Andor de Rooy.
Andor is expert op het terrein van leiderschap en moed. Over dat thema schreef hij zijn eerste managementboek uit 2016: Moed. Tevens is Andor een sparringpartner voor bestuurders, leiders en managementteams. En hij is nu bezig met het schrijven van zijn tweede managementboek met de titel Kalmte, dat in de zomer van 2023 zal verschijnen. In de podcastaflevering horen we dat het een trilogie moet worden en dat het laatste deel voor 2030 gepland staat. Elke 7 jaar een boek. Niet elke managementauteur schrijft meerdere boeken en sommigen, zoals Jos Burgers, brengen juist elke twee jaar een nieuw boek uit. Omdat er zoveel verschillende soorten managementboeken en manieren van schrijven zijn gaan we in de Boekenpraktijk komend jaar vaker een uitstapje maken naar het schrijfproces.
- Als je een managementboek hebt geschreven doe je er pas echt toe als adviseur en trainer, omdat je dan wordt gezien als ‘de expert’ van het thema waarover je hebt geschreven;
- Elk managementboek is in principe overbodig, omdat over alle managementthema’s al voldoende en uitgebreid is geschreven;
- Als de praktische toepasbaarheid van een managementboek laag is, is het in de kern een overbodig boek.
Binnenhaven 1
6709 PD Wageningen
andor@andorderooy.nl
31 6 50 66 18 69